7 gode råd, der gør dig til en bedre historiefortæller

– Skrevet af Stine Fentz, ConText 

7 gode råd, der gør dig til en bedre historiefortæller

Jeg husker stadig tydeligt min børnehaveklasselærer, hun hed Hanne og var en varm, rund og rar dame. Vi elskede alle sammen Hanne og især, når hun i frikvarteret gik med til at sidde på en bænk i skolegården og fortælle os historier, hun digtede lige fra ærmet. Jeg var jo bare et barn på 6 år, der nød at sidde der, lytte og føle mig tryg. Jeg har ikke nogen ide om, om hun havde fortalt historierne før eller om det overhovedet var hendes historier, men det var fortryllende og fantastisk at mærke kreativiteten og iderigdommen, der flød fra hende.

Jeg har sidenhen mange gange tænk på Hanne, og fordi hun boede i nærheden af mit barndomshjem, kom vi fortsat på besøg hjemme hos hende, også selvom vi var blevet ældre og for længst var rykket videre op i skolen. Den slags hjertevarme tager jeg ikke for givet.

Jeg bliver inspireret af mennesker, der er autentiske i deres udtryk og det ligger helt i tråd med min livsfilosofi. Vi skal alle gøre det, vi er bedst til, det er lysten, der skal være drivkraften. Arbejdet må gerne falde dig naturligt, livet behøver ikke være svært for at have værdi. Særligt finder jeg det motiverende at arbejde med det, jeg er god til, det jeg interesserer mig for og det der er let for mig.

Arbejdet må gerne falde dig naturligt, livet behøver ikke være svært for at have værdi. 

Bog
H.C. Andersen

Kan du fortælle en god historie?

Hvordan fortæller du den gode historie, når det ikke bare flyder frit fra hoften, så snart du åbner munden? (Eller Word dokumentet). Du er ikke den fødte skribent, tekstforfatter eller journalist, men med nogle enkle tips og trick kan du komme langt.

Du kan starte med at forestille dig, at du skal fortælle et godt eventyr for dine børn (eventuelt dine fiktive børn, som sidder helt stille og viser interesse i laaang tid.) eller du i middelalderen skulle fortælle den gode historie omkring bålet en sen aften. (Læs: som i Game of Thrones og ja, jeg er kæmpe fan.)

Du har nu sat din mentale scene for din historie. Helt i tråd med eventyr er det vigtigt med en god struktur. Stil spørgsmål som: hvad skal emnet være, hvad er pointen med historien, hvorfor fortæller du netop denne historie? 

7 ting, der gør dig til en bedre historiefortæller

  1. Lev dig ind i rollen, sæt din mentale scenen.
  2. Tag læseren med på en rejse. Skriv et par stikord om starten, midten og slutningen, på den måde har du en ramme at udfolde din kreativitet inden for.
  3. Beskriv en konkret situation, som læseren kan genkende fra sit eget liv.
  4. Brug berettermodellen
  5. Løs et problem. Opstil den store udfordring i historien og find løsningen, vis dig som den helt, du er i din egen historie.
  6. Afslut din fortælling stærkt. Træk trådene sammen og bind en knude på historien.
  7. Træd ud af rollen og reflekter over eller perspektiver din historie til en aktuel situation. 

Nu skal du bare ud og prøve det af. Jeg bruger de 7 steps til at være nærværende, når jeg skriver. Du kan selvfølgelig også bruge det ved en præsentation eller en anden situation, hvor du mundtligt skal overlevere et kreativt budskab. Klø på, øvelse gør mester, jeg hepper på dig. 

Liste

Forfatter

Indlægget er skrevet af Stine Fentz, partner i ConText.

Stine arbejder med digital marketing, særligt content marketing, e-mail marketing og social media marketing. Hun elsker kaffe, mennesker og selvudvikling. 

Stine blogger på ConText BLOG om digital marketing, kommunikation og iværksætteri.